Tipuri de rame si tratamente ale acestora

tipuri_de_rame_400Putem alege diferite tipuri de tratamente ale ferestrelor sau acoperitoare nu doar pentru a le decora dar si pentru conservarea eficienta a energiei. Unele tratamente ale ferestrelor alese cu grija pot reduce costurile cu incalzirea (prevenind pierderile de caldura) in timpul iernii si castigul acesteia in timpul verii. Tratamentele ferestrelor totusi, nu sunt eficiente impotriva pierderilor de aer sau a infiltratiilor.

Copertinele pot reduce castigul si transferul de caldura solara in timpul verii cu aproximativ 65% la ferestrele orientate spre Sud si cu aproape 77% la ferestrele indreptate spre Vest. Poti folosi o copetina pentru umbrirea unei ferestre anume sau se poate fabrica o copertina pentru umbrirea intregii locuinte. In trecut majoritatea copertinelor erau facute din metal sau panza, ceea ce presupunea inlocuirea acestora o data la 5 sau 7 ani. In ziua de astazi copertinele sunt realizate din materiale sintetice, acrilice sau din laminate de polivinil care ofera protectie impotriva apei. De asemenea, copertinele usor colorate vor reflecta si mai mult razele solare.

Copertinele cer o ventilatie adecvata pentru a retine aerul cald si a-l opri din acumularea in jurul ferestrei. Anumite locuri deschise in copertina in partea de sus sau de jos a acesteia, pot asigura o ventilatie adecvata. In acelasi timp, copertinele se pot deschide pe laterale sau in partea de sus pentru o si mai buna ventilatie. In timpul iernii, se recomanda folosirea unor copertine ce se pot rula, retracta sau ajusta pentru a permite luminii (caldurii) de la soare sa incalzeasca locuinta.

Jaluzelele pentru fereastra ajuta la controlul pierderilor de caldura si ofera flexibilitate in timpul verii. Se pot ajusta pentru a controla lumina si ventilatia. De exemplu, cand sunt complet inchise, atasate fiind unei ferestre cu expunere larga la soare, pot reduce castigul sau acumularea de caldura cu aproximativ 45%.  Se pot ajusta si pentru blocarea si reflectarea razelor de soare directe. Jaluzele exterioare, pe de alta parte, sunt facute din lemn, otel, aluminiu sau vinil. Se monteaza deasupra ferestrelor, canale separata ghidandu-le pe masura ce sunt ridicate sau coborate. Daca sunt partial deschise permit patrunderea aerului si a luminii solare, sa patrunda prin ferestre. Toate aceste accesorii protejeaza ferestrele oferind in functie de personalizare, un ambient racoros pe timpul verii, permitand in acelasi timp si o aerisire adecvata.