Tipuri de ferestre in functie de sticla folosita

soladigmsmartglassselftintingwindowse1292833417369_400Cand alegi o fereastra, pe langa alegerea tipului de rama, trebuie sa iei in considerare ce tip de sticla sau geam va fi folosit pentru a imbunatatii eficienta energetica a casei. Avand in vedere factorii care determina designul ferestrei, precum orientarea acesteia, climatul, designul cladirii, etc, s-ar putea sa vrei sa alegi diferite tipuri de geam pentru ferestrele din casa ta.

Geamurile umplute cu gaz

Pentru a imbunatatii performanta termica a ferestrelor cu gaz izolator, unii producatori umplu spatiul dintre panourile de sticla cu gaz inert – de cele mai multe ori argon sau krypton – care are o rezistenta mai mare la fluxul de caldura decat aerul.

Geamurile cu nunate care absorb caldura

Geamurile care absorb caldura, contin o nuanta care ii schimba culoarea. Aceste geamuri „colorate” absorb o mare parte din radiatia solara, reducant astfel coeficientul castigului de caldura solara (SHGC), de transmisie vizibila (VT) si efectul de orbire.

Cu toate acestea, o parte din caldura resuseste sa treaca de geamurile “colorate” prin intermediul procesului de conductive si de re-radiere, astfel incat nuanta sticlei nu reuseste sa scada factorul U al unei ferestre. Stratul interior de sticla curata sau straturile selective de spectral pot fi aplicate pe tamplaria PVC pentru a ajuta la reducerea acestor tipuri de transfer de caldura.

Geamurile termopan

Geamurile termopan sunt geamurile care folosesc doua sau mai multe panouri de sticla. Pentru a izola ferestrele, panourile de sticla sunt asezate la distante exacte si sunt sigilate ermetic, lasand un spatiu izolator cu aer. Geamurile termopan reduca in principal factorul U, dar si SHGC-ul.

Geamurile cu straturi cu emisivitate redusa (Low-e)

Straturile cu emisivitate redusa (low-e) aplicate pe sticla controleaza transferul de caldura prin fereastra cu geam termopan. Ferestrele low-e costa cu aproximativ 10% -15% mai mult decat geamurile normale, dar reduc pierderile de energie cu pana la 50%.

Stratul low-e este un strat de metal sau oxid metalic microscopic de subtire, aproape invizibil, aplicat direct pe suprafata panourilor de sticla. Stratul de low-e reduce facorul U al ferestrei, iar unele tipuri de straturi low-e au fost concepute fie pentru a permite castigul de caldura solara, pentru a modera acest castig sau pentru a-l reduce. Un strat low-e poate de asemenea sa reduca VT-ul unei ferestre.

Geamurile cu straturi reflectorizante

Straturile reflectorizante pe geamuri reduc transmisia de radiatie solara, blocand mai mult lumina decat caldura. In acest fel, reduc intr-o masura foarte mare VT-ul ferestrei si efectul de oribire, dar reduc de asemenea si SHGC-ul frestrei. Aceste straturi sunt realizate de obicei straturi subtiri metalice si vin intr-o varietate de culori, inclusiv argintiu, auriu si bronz. Acest tip de geanuri sunt de obicei folosite in zonele cu clima calda pentru a controla castigul de caldura solara. Daca alegi acest tip de geam trebuie sa tii cont de faptul ca lumina nu va mai patrunde atat de usor in casa si vei fi nevoit sa consumi mai muta energie electrica.

Geamurile cu strat spectral selectiv

Un strat special de low-e este stratul spectral selctiv, care poate filtra intre 40% si 70% din caldura transmisa prin celelalte tipuri de geamuri, permitand in acelasi timp patrunderea luminii in incapere. Aceste straturi sunt concepute optic sa reflecte anumite lungimi de unda, dar sa ramana in acelasi timp transparente. Aceste straturi sunt de obicei folosite pentru a reflecta radiatiile in infrarosu (caldura), in timp ce permit patrunderea luminii.