Tipuri de deschidere ale ferestrelor

new_tilt_and_turn_windows_in_the_loft_15_large_2_800x600_0c6a4bb9d7fb67a30d6e680f7e53938d_400Tipul de deschidere al ferestrei joaca un rol important in designul arhitectural al unei case. Aspecte aditionale, precum siguranta si ingrijirea tebuie luate in considerare de asemenea. Pentru a-ti usura procesul de alegere al sistemului de deschidere pentru ferestrele tale, vom descrie in acest articol cele mai comune tipuri de ferestre in functie de felul in care se deschid.

Batante

Acest tip de ferstre poate fi deschis in interior sau exterior. Un avantaj al acestora este acela ca suprafetele exterioare ale panourilor de sticla pot fi curatate cu usurinta si in siguranta. Un dezavantaj este acela ca ele nu pot fi rabatate, pentru a putea aerisi camera si pe timpul unei ploi, fara ca apa sa patrunda in casa.

Basculante

Avantaj: acest tip de ferestre se deschide in interiorul camerei, deschizand o fanta de ventilare in partea superioara. Dezavantaj: Suprafata exterioara a panoului de sticla este foarte greu de curatat. Acesta este motivul pentru care de obicei acest tip de ferestre este folosit in mansarde, pivnite sau in camere mai rar utilizate.

Oscilo-batante

Acest tip de ferestre se deschide atat in plan orizontal cat si vertical, cu ajutorul unui maner situat central pe latura dreapta sau stanga. Latimea acestor ferestre nu trebuie sa fie mai mare decat inaltimea.Tipul acesta de ferestre este cel mai des folosit.

Basculante cu deschidere in partea inferioara

Spre deosebire de ferestrele basculante cu deschidere in partea superioara, acestea se deschid in exteriorul camerei, iar fanta de aerisire se realizeaza in partea inferioara a ferestrei. Pot fi curatate numai din exterior, tocmai de acea acest tip de ferestre ar trebui folosit la etajele inferioare, sau in locuri de unde puteti avea acces usor la partea exterioara a ferestrei.

620378_400.Pivotante orizontal

Acestea sunt in general ferestre de mari dimeniuni, ale caror cercevele se misca in jurul unei axe orizontale situata in centrul ferestrei. Din motive practice, jumatatea inferioara se deschide spre exterior, in timp ce partea superioara se deschide spre interior. Ferestre pivotante orizontal ofera o foarte buna ventilatie naturala. Ferestrele pivotante orizontal pot pivota 180 °, ceea ce face curatarea mai usoara.

Glisante

Aceste ferestre sunt mutate de alunecare cercevelei in planul ferestrei si are marele avantaj ca nicio parte a ferestrei nu patrunde in incapere. Amplasarea ferestrei si cerintele tehnice trebuie sa fie luate în considerare, in functie de design si funcționalitate.

Armonice

Acest tip de ferestre ar trebui sa fie instalat numai in locuri protejate. Deoarece cerceveaua se pliaza, aproape intreaga zona a ferestrei poate fi deschisa.

Fixe

Panourile sunt stabilite direct în cadrul ferestrelor. Ele nu pot fi deschise. Acest tip de ferestre ar trebui montat intr-un loc in care sa fie prevazut accesul usor catre partea exterioara, pentru a putea fi curatate.