Testarea performantei, certificarea si clasificarea tipurilor de ferestre

performace_rating_ferestre_400Pentru a testa performanta ferestrelor dumneavoastra si pentru a stabili factorii de castig si pierdere a caldurii, precum si cei ai transmisiei de raza solare in interior, ne putem raporta la factorul de performanta la ferestrei ( performance rating). Exista anumite programe ce testeaza certifica si incadreaza anumite tipuri de ferestre in functie de anumiti parametrii.

In general, ferestrele certificate ENERGY STAR® ofera garantia testarii complete si corecte a acestora precum si incadrarea intr-un anumit tipar. Pierderea si castigul de caldura este un factor determinant in raportul de performanta al unei ferestre. Ferestrele, usile pot pierde si castiga caldura prin conductie directa a sticlei, a ramei sau prin radiatia caldurii intr-o casa (in general de la soare) si in exteriorul casei (de la obiectele din interior generatoare de caldura),scurgeri de aer.

Toate aceste proprietati, castiguri sau pierderi pot fi masurate si incadrate, acordandu-li-se un rating ce le poate diferentia si clasifica.

Factorul-U este ratingul prin care se stabileste capacitatea unei ferestre de conductivitate a caldurii non-solare. Este exprimat in general in unitati Btu si anume prin formula  Btu/hr-ft2-oF. Un factor U se poate referi doar la sticla. Ratingul de tip NFRC se refera la tot ansamblul ce compune fereastra si reprezinta intregul factor de performanta al ferestrei, incluzand rama si materialul despartitor. Cu cat mai mic este factorul U cu atat mai eficienta energetic este fereastra sau usa.

Coeficientul de castig al luminii solare (prescurtat in SHGC) reprezinta fractiunea de radiatie solara admisa printr-o fereastra sau usa, transmisa direct sau absorbita si generata sub forma de caldura in interiorul unei case. Cu cat mai mic este SHGC cu atat mai putina lumina solara este transmisa si creste capacitatea de umbrire. Un produs cu SHGC mare are un potetinal ridicat de a inmagazina caldura pe perioada iernii. Climatul zonei unde locuiti, orientarea si conditiile exterioare determina SHGC-ul optim pentru ferestrele dumneavoastra.

Pierderile de aer reprezinta rata miscarii aerului in jurul ferestrei sau a usilor in prezenta unei anumite presiuni exercitate sau a unei diferente de presiuni. Este exprimata in unitati metru cub per metru patrat si anume  (cfm/ft2). Un produs cu pierdere de aer redusa este in general mai gros decat unul cu o pierdere de aer ridicata.