Atunci cand proiectati cu sticla, exista o gama larga de optiuni de alegere pentru a crea un proiect cu adevarat unic si special. O singura optiune – sticla reflectorizanta - are unele beneficii atat estetice cat si de performanta care sunt semnificative pentru obtinerea unei calitati superioare. Chiar si atunci cand geamul transparent este in voga, exista situatii specifice atunci cand sticla reflectorizanta poate fi alegerea buna. De fapt, exista chiar si ochelari reflectorizanti care ofera avantajele controlului aportului solar al straturilor de acoperire cu continut scazut de E. Bineinteles, sticla reflectorizanta este utilizata in o multitudine de domenii, in mod deosebit in optica, arhitectura si industria automobila.
Ce este sticla reflectorizanta?
Geamurile reflectorizante de astazi au evoluat si prezintă acum niveluri diferite de reflexie care creeaza o gama larga de culori specifice, bineinteles o gama variata in materie de estetica dar si un plus de securitate si intimitate. Efectul casetei din oglinda este cu siguranta un lucru ce apartine trecutului! Mai jos sunt câteva avantaje cheie pentru proiectarea cladirilor cu geam reflectorizant:
-Culoare: Panourile arhitecturale din sticla reflectorizanta ofera o aliniere mai buna cu montantii metalici, eventualele extrudari si alte materiale de constructie. Aceasta sticla îmbogatita color transmite niveluri generoase de lumina vizibila si ofera neutralitate a culorii, care imbunatateste si nuantele substratului de sticla aflat sub stratul de reflexie. Astazi, panourile din gem reflectorizant pot include si acoperiri cu continut low-e.
-Vizibilitate: Sticla reflectorizanta are, de asemenea, o acoperire metalica speciala, care permite vizualizarea, in timp ce impiedica oamenii sa vada, pentru a pastra confidentialitatea in timpul zilei. In plus, sticla reflectorizanta face posibila ascunderea cablurilor, ventilatoarelor, ACC-urilor, componentelor HVAC și altor mecanisme de constructie/structura.
-Control orbire: Sticla reflectorizanta influenteaza, de asemenea, transmisia luminii vizibile (VLT). Sticla reflectorizanta permite obtinerea unei cantitati corecte de lumina naturala într-o cladire, reducand in acelasi timp efectul de orbire si necesitatea unor jaluzele de fereastra si a altor dispozitive de umbrire interioara. In plus, geamul reflectorizant solar reflecta o portiune de radiatie solara care poate intra, ceea ce limiteaza patrunderea caldurii in cladire si poate reduce utilizarea HVAC.
-Aspectul exterior: Sticla reflectorizanta ofera un aspect exterior indraznet si, impreuna cu o suprafata dinamica a cladirii care reflecta culoarea cerului, trecerea norilor si a orelor diferite ale zilei.
Geamul reflectorizant este un geam parasolar prevazut cu o pelicula de oxizi metalici dispusa prin procedeul denumit pirolitic. Aceasta pelicula se depune pe sticla clara sau colorata in masa, aceasta oferind multa rezistenta, in mod deosebit la conditiile extreme de mediu/vreme. Orientarea cladirii va determina valoarea reflexiei peliculei si, de asemenea, nuanta definitiva a culorii geamului (in acest proces existand si un aport de estetica).
Principala calitate a foliei reflectorizanta care va compune geamul reflectorizant final este aceea de a proteja cladirile de supraincalzire reducand consumul de energie electrica acolo unde sunt montate aparate de aer conditionat. In ceea ce priveste grosimea acestei folii speciale, aceasta variaza de la 0.03 mm la 0.055 mm in functie de tipul ales. Ca si culore, peliculele se fabrica in nuante de argintiu, bronz si gri cu variate grade de transparenta si reflectivitate.