Beneficiile folosirii distantierilor calzi (Warm Edge)
Pierderile de caldura pe timpul iernii sau supraincalzirea locuintelor pe timpul verii reprezinta un factor determinant pentru performanta energetica si confortul oricarei locuinte. Reducerea consumului de energie reprezinta o prioritate pentru toata lumea astazi, mai ales in contextul cresterii continue a pretului energiei si a problemelor cauzate de incalzirea globala, datorate emisiilor in crestere de dioxid de carbon. Acest obiectiv prioritar este urmarit si in industria ferestrelor, care incearca sa produca ferestre cu proprietati termoizolante cat mai performante, adica valori ale coeficientului de transmitanta termica (Uw) cat mai reduse. Noua generatie de distantieri calzi (tehnologie denumita "warm edge") folositi in producerea geamului termoizolant joaca un rol important in atingerea acestui deziderat.
Distantierii calzi (warm edge) sunt distantieri realizati din materiale termoplastice, care se monteaza perimetral intre foile de sticla ale geamurilor termoizolante duble sau triple, si care au o conductivitate termica lineara cu mult mai redusa decat distantierii conventionali din aluminiu, contribuind astfel in mod decisiv la imbunatatirea performantelor termice ale ferestrelor prin reducerea puntilor termice formate perimetral, la marginile geamului termoizolant. Prin folosirea distantierilor calzi se diminueaza in mod semnificativ racirea marginilor ferestrelor in sezonul rece sau supraincalzirea lor in sezonul cald.
Principalele avantaje oferite de distantierii calzi (warm edge) fata de distantierii conventionali din aluminiu:
1.Realizarea unei economii semnificative de energie atat pe perioada iernii cat si pe perioada verii, deoarece pana la 80% din pierderile de energie prin ferestre se produc la marginile ferestrei, datorita puntilor termice formate prin folosirea distantierilor conventionali din aluminiu. In plus, prin folosirea distantierilor calzi, coeficientul Uw de transmitanta termica a ferestrelor se imbunatateste in medie cu 10%, diminuand astfel costurile cu incalzirea si racirea locuintelor.
2. Datorita reducerii energiei consumate, se reduc automat si emisiile de CO2, cu efecte pozitive asupra fenomenului de incalzire globala.
3. Prin folosirea distantierilor calzi temperatura sticlei la marginile ferestrei poate fi cu pana la 10°C mai ridicata decat in cazul folosirii distantierilor conventionali din aluminiu, sporind astfel confortul in interiorul locuintei prin reducerea zonelor reci din apropierea ferestrelor si prin diminuarea curentilor de aer rece din incinte.
4. Reducerea semnificativa sau chiar eliminarea condensului la suprafata sticlei termoizolante din interiorul locuintei, diminuand astfel in mod semnificativ riscul de formare a infiltratiilor de apa si a mucegaiului pe suprafata ferestrelor, care poate cauza alergii sau boli respiratorii grave.
Un exemplu ce ilustreaza economiile de energie realizate si reducerea de emisii de dioxid de carbon (CO2), cu efecte benefice asupra mediului si a climei, prin folosirea unor ferestre echipate cu distantieri calzi (warm edge) in locul distantierilor conventionali din aluminiu, pentru o locuinta standard unifamiliala cu o suprafata vitrata de cca 40m²:
Folosirea distantierilor calzi (warm edge) in locul distantierilor conventionali din aluminiu reduce transferul de energie termica realizat perimetral la marginile ferestrelor intre interiorul locuintei si mediul exterior: