Performanta termica a tamplariei PVC

fereastra2_400Eficienta maxima in izolare a unei unitati PVC este determinata de grosimea spatiului. In mod tipic, cele mai izolate unitati isi ating valorile maxime de izolare folosind un spatiu intre 16-19mm masurat de la centru unitatii. Grosimea unitatii poate fi considerata asadar un compromis intre maximizarea valorii de izolare si abilitatea ramei de a sustine intregul ansamblu.

Unele unitati pvc in spatii rezidentiale si cele mai multe ferestre de tip pvc comercializate pot acomoda grosimea ideala a unei unitati pvc cu 2 layere. Totusi, se ivesc anumite probleme atunci cand se concep unitati cu triplu-strat care de obicei sunt grele si sunt dificile de sustinut de rama mai ales in sistemele care sunt proiectate sa se miste. Aceasta regula nu se aplica la sticla izolata cu Vacuum (Vig) sau strat evacuat, deaorece pierderile de caldura datorita convectiei sunt eliminate. Unitatile de tip Vig au in majoritate aerul scos din spatiul despartitor, lasand in locul respectiv un vacuum aproape perfect. Unitatile de acest tip prezente pe piata sunt inchise ermetic, folosindu-se in asamblare sticla cu punct de topire scazut.

Acest tip de sticla izolatoare este foarte rigid de obicei, cu rezistenta sporita la stres mecanic, diferente de temperatura, etc. Unii producatori recomanda diferente de temperatura de aproximativ 35 grade Celsius. O alta cale de a imbunatati performanta o reprezinta inlocuirea aerului din spatiul despartitor cu un anumit gaz de conductivitate redusa. Transferul de galdura in ciclu gaz-convectiv este o functie de vascozitate si caldura specifica. Gazele monoatomice, ca de exemplu argonul, kryptonul si xenonul sunt folosite foarte des deoarece la temperaturi normale nu transfera caldura, cu o eficienta crescuta fata de gazele poli-atomice. Argonul are o conductivitate de 67% in aer, kryptonul avand aproximativ de 2 ori mai putin. Kryptonul si Xenon-ul sunt foarte scumpe, dar aceste gaze sunt folosite in principal pentru ca nu sunt toxice, fara miros, inerte chimic si destul de raspandite din punct de vedere comercial datorita aplicatiilor industriale.

Cativa producatori de tamplarie pvc folosesc de asemenea si hexa-fluorida de sulf ca si gaz izolator, in special pentru izolatia anti-fonica. Acest gaz are doar 2/3 din conductivitatea argonului dar este foarte stabil, nu este scump si este dens. Ca o alta paranteza, hexa-fluorida reprezinta totodata un “gaz verde” care contribuie la incalzirea globala. In Europa, el cade sub anumite incidente si restrictii de folosire sau control al folosirii pentru anumite aplicatii industriale sau casnice.