Metode prin care iti poti face ferestrele sa fie mult mai eficiente energetic – partea I

img_automaticbig4_400Poti alege diferite tratamente sau straturi, nu doar pentru a decora ferestrele  dar si pentru a economisi energie. Anumite tratamente pot reduce pierderea caldurii pe timpul iernii sau pot reduce castigul de caldura pe durata verii. Insa, aceste metode nu sunt eficiente cand vine vorba de reducerea scurgerilelor de aer sau infiltratiile.

COPERTINE

Copertinele pentru ferestre pot reduce castigul de caldura pe durata verii pana la 68% in cazul ferestrelor indreptate spre sud si pana la 77% in cazul celor indreptate spre vest. In trecut, cele mai multe copertine erau realizate din metal sau canava si necesitau inlocuire o data la 5 sau 7 ani. Astazi, copertinele sunt realizate din materiale sintetice, precum acrilic sau polivinil laminat care sunt hidrofuge si tratate pentru a rezista la mucegai si decolorare. Indiferent de tipul materialului, ar trebui sa alegi unul care este opac si cu o tesatura stransa. O copertina deschisa la culoare va reflecta mai multa lumina.

Copertinele au nevoie de ventilatie pentru a impiedica blocarea aerului cald in dreptul ferestrei. Capsele sau deschiderile laterale dintr-o copertina pot asigura ventilatia necesara.

Jaluzele

Jaluzelele, fie ele orizontale sau verticale, sunt mult mai eficiente in a reduce castigul de caldua pe timpul verii, decat a impiedica pierderea acesteia pe timpul iernii.

Jaluzele interioare

Din cauza numeroaselor deschideri intre sipci, este dificil de controlat pierderea de caldura prin jaluzele de interior, dar lamelele oferă flexibilitate in timpul verii. De exemplu, intr-o zi insorita, cand sunt complet inchise si coborate, jaluzelele cu un grad mare reflectorizant pot reduce acumularea de caldura cu aproximativ 45%. Ele pot fi, de asemenea, ajustate pentru a bloca si de a reflecta lumina directa a soarelui pe un plafon de culoare. Un plafon de culoare va difuza lumina, fara multa caldura sau orbire.


Jaluzele exterioare

Jaluzelele eterioare sunt de obicei realizate din lemn, otel, aluminiu au vinil. Sunt montate deasupra ferestrei, iar niste canale laterale le ghideaza cand vrei sa le cobori sau sa le ridici. Cand cobori complet aceste jaluzele, lamele lor se intalnesc si ofera umbra. Daca sunt ridicate partial, jaluzelele permit intr-o anumita masura aerului si luminii sa patrunda in incapere.


Draperii

Abilitatea unei draperii de a reduce pierderea de caldura sau castigul acesteia, depinde de o serie de factori, inclusiv de tipul materialului si de culoare. In zilele de vara ar trebui sa tii inchise draperiile pentru a reduce castigul de caldura. Studiile demonstreaza ca draperiile mediu colorate cu suporturi albe din plastic pot reduce castigurile de caldura cu 33%. De asemenea draperiile raman mult mai reci in zilele de vara, decat alte accesorii cu acelasi rol, petru ca pliurile si cutele lor pierd caldura prin convectie. Cand sunt trase in zilele reci, cele mai multe draperii pot reduce pierderea caldurii dintr-o incapere cu pana la 10%, de aceea este recomandat ca in noptile de iarna sa tii draperiile inchise.

Pentru a reduce schimbul de caldura sau convectie, draperiile ar trebui sa fie montate cat mai aproape de ferestre. De asemenea ele ar trebui sa cada pe pervaz sau podea. Pentru eficienta maxima, ar trebui sa instalezi o cornisa in partea de sus a draperiei sau sa o agati de tavan. Apoi ar trebui sa sigilezi draperia la ampele capete si sa le suprapuneti in centru. Daca faci aceste lucruri, ai putea reduce pierderile de caldura de pana la 25%.