Metode prin care iti poti face ferestrele mult mai eficiente energetic - partea II

jaluzeleverticaletextile_5727302_1360962530FOLII REFLCTORIZANTE

Foliile cu un grad crescut reflectorizant blocheaza patrunderea caldurii din timpul verii  in incapere. Eficienta acestor folii depinde de:

- Marimea geamului

- Orientarea ferestrei

- Climat

- Orientarea cladirii

- Daca fereastra dispunde de izolare interioara

Foliile argintii sunt de obicei mai eficiente decat cele colorate sau cele mai transparente. Ferestrele orientate spre este  si vest, din cauza potentialului lor crescut de a castiga caldura, pot beneficia mai mult de actiunea acestor folii.

Aceste folii insa, au si cateva dezavantaje:

- Foarte putina lumina patrunde in camera

- Impiedica/afecteaza vizibilitatea in exteriorul incaperii

 -Necesita atentie suplimentare la curatare

- Reflectii

Aceste folii sunt destul de usor de folosit si le poti aplica si singur.

PANOURI TERMOIZOLANTE

Panourile termoizolante sunt realizate astfel incat marginile sa sigileze foarte bine rama unei ferestre. Sigilul poate fi realizat din banda magnetica sau Velcro. Nu necesita folosirea altor accesorii precum balamale sau incuietori.

Panourile termoizolante au valoarea R intre 3.8 si 7 si au preturi destul de accesibile.

PLASE

Plasele, pe langa faptul ca impiedica insectele sa patrunda in casa, pot dispersa radiatia solara, reducand castigul de caldura pe timpul verii. Acestea ar trebui montate intr-un cadru si ar trebui sa acopere intreaga fereastra. Au un grad crescut de eficienta in special daca sunt folosite la ferestrele orientate spre est sau vest.

JALUZELE TEXTILE

Aceste jaluzele reprezinta una dintre cele mai simple si mai eficiente metode de a economisi energie. Ele ar trebui montate cat mai aproape de geam, iar laturile acesteia sa fie cat mai aproape de perete pentru a se stabili un spatiu de aer sigilat. Aceste jaluzele ar trebui trase in zilele de vara, iar in zilele racoroase de iarna ar trebui ridicate ziua si noaptea ar trebui trase. Pentru o mai mare eficienta, folositi jaluzele duble (cu o parte alba/argintie care reflecta foarte bine caldura, iar cealalta parte de o nuntate mai inchisa care atrage caldura), care pot fi intoarse in functie de anotimp.

oblon2OBLOANE

Obloanele, atat cele interioare cat si cele exterioare, pot impiedica patrunderea sau pierderea caldurii in/din casa. Obloanele exterioare concepute corect pot oferi cea mai buna solutie de izolare a ferestrei.  Oblonealea ofera o serie de avantaje:

- Protectie impotriva intemperiilor

- Securitate adaugata

- Nu ocupa spatiu interior

- Nu provoaca soc termic ferestrelor, daca sunt lasate deschise

Obloanele trebuie integrate in arhitectura casei. Montarea, drenajul si atasarea lor necesita o atentie speciala,  iar aceste probleme sunt mai usor abordate in cazul constructiilor noi. Majoritatea sistemelor de obloane exterioare includ o manivela mecanica, tija sau motor pentru a permite manvrarea din interior. Acest lucru poate incuraja utilizarea zilnica a obloanelor.

Obloanele rulante exterioare sunt de cele mai multe ori folosite impotriva furtunilor sau a vandalismului. In timp ce obloanele metalice ofera protectie impotriva acestor factori, nu reprezinta o bariera impotriva infiltrarii aerului si a caldurii.