Eficienta gazului de umplere in tamplaria pvc si proprietati de izolatie acustica

window_400In general, fiecare gaz de umplere are un factor de “grosime optica”, cu cat este mai eficient acest gaz cu atat mai mica este grosimea optica. Ca un exemplu, grosimea optima pentru krypton este mai mica decat cea recomandata pentru argon si mai mica cea a argonului decat cea a aerului.

Deoarece este greu de determinat daca gazul in cauza este un IGU mixat cu aer in timpul procesului de fabricatie (sau se amesteca cu aerul in timpul montarii), multi producatori prefera sa foloseasca straturi subtiri, ca un optimum pentru umplerea cu gaz, in cazul ideal. Argonul este folosit in mod comun ca si gaz izolant pentru ca este cel mai accesibil. Kryptonul, considerat mult mai scump, nu este folosit la modul general, decat in cazurile de productie a straturilor duble de grosime foarte redusa sau relativ redusa sau pentru straturile triple de performanta inalta, dar care costa in general mult mai mult. Xenonul este si mai putin folosit, tot din cauza costurilor, care in cauza acestuia din urma sunt cele mai ridicate.

In unele cazuri izolarea termica se afla in stransa legatura cu izolarea fonica. In aceste circumstante un mare spatiu umplut cu aer ridica eficienta izolarii si propagarea undelor sonore prin ansamblul protector termic. Dublul strat asimetric, folosind totodata diferite grosimi ale sticlei, spre deosebire de stilul conventional clasic, protejeaza mai ales impotriva undelor sonore, prin ridicarea factorului de protectie fonica al unitatii PVC. Daca spatiile de aer standard sunt folosite, hexafluorida de sulf este folosita pentru a inlocui sau a inbunatati gazul inert si deci a ridica eficienta atenuarii sonore.

Alte materiale sunt si ele foarte importante si afecteaza propagarea undelor sonore.Cele mai comune configuratii in tamplaria pvc, pentru atenuarea sunetului includ sticla laminata si a straturilor interioare, ambele cu grosimi variabile, aluminiu augmentat ca si bariera termica in sticla izolanta, toate acestea ridica semnificativ protectia anti-fonica a intregului ansamblu, reducand zgomotul provenit de la exterior si totodata oprind sau diminuand drastic undele sonore ce se pot propaga de la interior spre exterior. In momentul achizitionarii unei ferestre pvp cu profil termo-izolant putem alege diferite combinatii ale straturilor interioare sau sticlei folosite, in asa fel incat, in afara de aceste proprietati termo-izolanta, fereastra sa aiba si o excelenta izolare fonica.