Designul ferestrelor de tip termopan si eficienta energetica

1_400    

Casa ta are ferestre vechi si ineficiente energetic? Ar fi mult mai bine sa le inlocuiesti decat sa incerci sa le maresti eficienta. Noile fereste eficiente energetic isi vor plati cu siguranta investitia in timp, prin asigurarea joasei disipari a caldurii din locuinta. Cand sunt selectate si instalate corect, ferestrele eficiente energetic te ajuta sa-ti minimizezi costurile cu asigurarea caldurii in locuinta. Upgrade-ul performantei ferestrelor din casa ta include designul acestora, selectarea si instalarea.

Inainte de alegerea noilor ferestre pentru casa, trebuie determinat ce tip de fereastra se va potrivi cel mai bine si unde este nevoie de o marire a eficientei energetice. Este o buna idee in primul rand sa intelegem conceptul de rating de performanta al ferestrelor, pentru a cunoaste ce fel de ferestre trebuie sa cumparam, raportandu-ne totodata la climatul zonei in care locuim si la designul casei. Pentru a clasifica ferestrele eficiente energetic, ENERGY STAR® a stabilit un minimum al ratingului eficientei energetice bazate pe climat. Totusi, acest criteriu nu ia in considerare si designul propriei case sau orientarea ferestrelor.

Ferestrele constituie un element important in designul de casa solar-pasiv, ce2_400_01 foloseste energia solara pentru a asigura caldura, racirea si iluminarea unei case. Strategiile pentru racire si incalzire pe baza de energie solara variaza in functie de climatul regional si de localizarea cladirii.In general se au in vedere anumiti factori pentru inbunatatirea eficientei energetice a ferestrelor:selectarea, orientarea, marimea ferestrelor pentru a maximiza primirea caldurii de la soare mai ales iarna si pentru a o minimiza in timpul verii. In climatele calduroase, ferestrele trebuie orientate spre Sud pentru a inmagazina caldura pe perioada iernii cand pozitionarea soarelui este jos pe cer. In timpul verii, cand soarele este sus, accesoriile para-solare sau alte tipuri de accesorii ce mascheaza fereastra va vor ajuta sa preveniti acumularea de caldura solara in exces.

Pentru a fi cu adevarat eficiente, ferestrele orientate spre Sud ar trebuie sa aiba un coeficient de acumulare a luminii (caldurii solare) mai mare de 0.6 pentru a maximiza acumularea de caldura in timpul iernii, un factor U=0.35 sau mai mic pentru a reduce transferul conductiv de caldura si un VT mare (transmitere a luminii din spectrul vizibil), pentru o vizibilitate sporita. Spre deosebire de zonele calde, in zonele mai reci, strategiile eficiente includ orientarea ferestrelor in directia Nord. Ferestrele cu un coeficient mic SHGC sunt mult mai eficiente din acest punct de vedere. Daca iti construiesti o casa noua sau ti-ai planificat renovari majore, trebuie sa iei in considerare oportunitatea de a incorpora designul ferestrelor si selectia acestora ca parte integranta din intregul design al locuintei, sporindu-i astfel eficienta energetica.