De ce se aburesc geamurile termopan?

weloveournewwindowscondensationjan2014_400Poate ca ti s-a intamplat si tie sa te trezesti intr-o dimineata si sa observi ca geamurile tale termopan sunt aburite in interior. In anumite zile (si in special noaptea) vaporii de abur de pe geam dispar. , dar apoi reapar  si in timp zona aburita se extinde , devine mai groasa si mai obstructiva.

Geamurile termopan sunt supuse unei multitudini de abuzuri. Sigiliile trebuie sa reziste la lovituri si inchideri bruste. Trebuie sa fie suficient de flexibile pentru a permite sticlei sa se contracte la vreme rece si sa se extinda atunci cand este cald. Sigiliile nu se pot intari si devin fragile la frig, sau se inmoaie si se scurg usor atunci cand este cald. Acestea trebuie sa faca fata vantului, grindinei, ploilor, razelor ultravioelte daunatoare, schimbarilor de tensiune atmosferica si multor altor factori externi. Totusi, cu toate aceste provocari, ferestre termopan sunt extrem de fiabile. Studiile efectuate de Asociatia Producatorilor de Geam Termopan a aratat ca unitatile de inalta calitate realizate de membrii ei, care au fost instalate corect  au 1% rata de esec dupa 10 ani, si o rata de esec de 3% dupa 15 ani.

Ferestrele care creaza de obicei cele mai multe probleme sunt de obicei instalate necorespunzator. Principalele cause ale esecului sunt:

  1. Sigiliile care cedeaza din cauza expunerii la apa. Ferestrele fara masuri de protectie adecvate care sa impiedice apa sa se stranga in jurul  sigiliilor, vor ceda mai repede.
  2. Excesul de caldura. Daca vorbeti cu reprezentatii oricarei firme producatoare de geam termopan, iti vor spune ca majoritatea muncii lor se desfasoara la ferestre cu expunere directa la soare. Caldura face ca panourile sa se extinda si sa se contracte, lucru care slabeste sigiliile pana cand acestea dezvolta o fisura in armura lor si permit patrunderea aerului umed.
  3. Vechimea. Chiar si cele mai elastice si flexibile sigilii nu pot rezista la nesfarsit. Intr-un final un sigiliu va permite umezelii sa patrunda in fereastra.

Foarte rar se intampla ca un impact puternic sa rupa sigiliul unei ferestre instalate corespunzator, dar poate reprezenta ultima picatura in cazul unei ferestre deja slabite din cauza uneia dintre cauzele mentionate mai sus.

Cand ferestrele se aburesc, singura optiune viabila este inlocuirea. Este foarte dificil sa separi vechile panouri de sticla, sa le cureti si s ale resigilezi. Sticla devine „gravata” de mineralele din aerul umed, vechile sigilii sunt greu de scos pentru a obtine un sigiliu mai strans, iar o reparatie pur si simplu nu este rentabila. Partea mai puin placuta este ca nu ai cum sa previi cedarea unei ferestre.