Tamplaria PVC mai este cunoscuta ca geam-dublu sau “double-pane”, are 2 sau mai multe straturi de geam separate de aer sau un alt gaz, in general pentru a reduce transferul de caldura dintr-o anumita parte a izolatiei cladirii.
Unitatile de tamplarie pvc sunt construite din sticla de diferite grosimi, incepand de la 3 mm la 10 mm sau chiar si mai mult in anumite locatii speciale. Sticla laminata poate fi folosita de asemenea ca o parte a constructiei. Majoritatea geamurilor cu tamplarie PVC sunt construite avand aceeasi grosime sau sticla folosita in ambele straturi, dar aplicatii sau cerinte speciale, cum ar fi acelea de izolare fonica si / sau securitate sporita pot cere diferite grade de grosime pentru layerele aceleiasi ferestre.
Straturile de sticla sunt separate printr-un “despartitor”. Un despartitor este o piesa ce separa cele 2 straturi de geam intr-un circuit de izolatie de geam si inchide spatiul cu gaz dintre acestea. Din punct de vedere istoric, despartitoarele au fost facute prima data din metal sau fibra, fabricate in scopul de durabilitate sporita. Pentru a reduce transferul de cladura din despartitor si a mari performanta energetica producatorii pot alege sa-l construiaca dintr-un material mai putin conductiv.
Eficienta geamului cu izolatie poate fi exprimata prin valoarea R. Cu cat mai mare este valoare R, cu atat mai mare este si rezistenta la transferul de caldura. Un IGU standard constand in 2 straturi de sticla cu despartitor si aer intre spatii, are o valoare R de 0.35 km2/w.
Adaugand gaz Argon eficienta poate fi crescuta pana la standardul R-3. Folosind sticla de emisie joasa pe suprafata, se poate creste si mai mult valoarea lui R. Designurile foarte eficiente cu triple-layer si umplute cu argon rezulta in unitati pvc foarte eficiente cu o valoare a lui R apropiata de 5. Mai multe straturi (layere) presupun oportunitatea unei izolatii sporite. In timp ce standardul cu dublu strat este cel mai folosit, cel triplu fiind destul de comun si el, avem totusi standardele cu 4 sau chiar mai multe layere folosite mai ales in zonele foarte reci ale planetei (exemplu Alaska).
Viata unei unitati termo-izolante PVC depinde de mai multi factori: tipurile de materiale folosite, diferentele de temperatura, manopera (care este foarte importanta) si localizarea in functie de locatia geografica, orientarea ferestrei (spre soare sau nu) precum si tratamentele suplimentare pe care fereastra le poate primic. In general o unitate termo- izolanta PVC este construita sa reziste intre 10-25 de ani fara modificari majore in proprietatile acestora.